Šeimos įgūdžių stovykla ,,Vasaros vingis”

Birželio 22-26 dienomis Lentvaryje pagal projektą ,,Kompleksinių paslaugų šeimai plėtojimas Trakų rajone“ Nr. 08.4.1-ESFA-V-416-06-0003 buvo organizuojama šeimos įgūdžių stiprinimo stovykla ,,Vasaros vingis“. 5 dienų stovykloje iš visų dalyvavo 20 asmenų: 4 tėvai ir 16 vaikų.

Stovyklos metu buvo organizuojamos įvairios veiklos ryšio tarp tėvų ir vaikų stiprinimui. Stovyklos dienotvarkė buvo suplanuota nuo išvykų po Trakų rajono apylinkes iki galimybės individualiai konsultuotis su psichologe, siekiant atsakyti į rūpimus klausimus vaikų auklėjimo ir ugdymo,  bei konsultuotis kitais rūpimais klausimais. Stovyklos dalyviai turėjo galimybę patirti gilesnį, artimesnį buvimą su savo šeimos nariais, augti išbandant naujus vaidmenis ir atsakomybes.

Pirmą dieną vyko pažintis su vaikais ir jų mamomis, sukurtos bei aptartos stovyklos taisyklės, išsiaiškinti dalyvių lūkesčiai, kuriuos pavaizdavo piešdami piešinius tema „Mano stovykla“. Organizuota piešinių paroda, išrinkti patys gražiausi bei kruopščiausiai nupiešti piešiniai. Po pietų vyko ekskursija po Lentvario apylinkes. Rinktos vaistažolės, aiškintasi, kuo jos naudingos žmogaus sveikatai, grožiui. Aplankytas Lentvario šaltinis, Graužio ežeras.

Antra diena prasidėjo su mankšta. Kiekvieną rytą sportinę valandėlę vedė sporto klubo „Lotosas“ Moaythai treneris Andrejus Zemitan. Vaikai buvo supažindinti su Rasos švente, tradicijomis, tuo tarpu tėvai turėjo galimybę konsultuotis su psichologe vaikų auklėjimo ir ugdymo klausimais. Po pietų vyko ekskursija prie Lentvario ežero. Pievose rinktos gėlės. Papasakota apie Joninių tradicijas. Mamos kartu su vaikais nupynė gražius vainikus, vyko paparčio žiedo paieškos.

Trečia diena prasidėjo žaidimais ir kūrybinėmis dirbtuvėmis. Kurta TV laida „Gražiausios šypsenos konkursas“. Kiekvienas fotografavosi šalia linksmojo televizoriaus, stengdamasis nustatyti kuo įdomesnę, juokingesnę, išradingesnę veido mimiką. Po pietų vyko ekskursija „Lentvario praeitis ir dabartis“ bei iškyla prie ežero.

Ketvirta diena prasidėjo jau įprasta su mankšta.  Vaikams pristatyta dienos tema „Filmo kūrimas“. Papasakota apie filmo kūrimo procesą, supažindinta su pagrindinėmis kino sąvokomis, žanrais. Žaistas žaidimas „Taip ir Ne“. Siekiant parodyti, kad kiekvienas geba būti aktoriumi, žaistas žaidimas „Atspėk kas aš“. Vaikai kortelėse pavaizduotus paveiksliukus stengėsi suvaidinti be žodžių. Visi labai aktyviai įsitraukė į žaidimą. Vėliau buvo kuriamas filmas:  išsiaiškinta, kokie veikėjai dalyvauja pasakoje, pagal tai atrinkti būsimi aktoriai. Taip pat išrinktas filmo režisierius, operatorius. Po kelių repeticijų nufilmuotas filmas. Po pietų vyko ekskursija į Alpakų ūkį. Šeimos pasivaikščiojo po ūkį, išklausė gidės pasakojimą apie alpakas, maitino gyvūnėlius, su jais fotografavosi, glostė. Pakeliui į namus vyko eksursijos aptarimas.

Penkta diena prasdėjo aktyviais žaidimais, vyko sukurto filmo peržiūra, aptarimas, įspūdžių pasidalinimas. Šeimos lankėsi naujoje Lentvario miesto bibliotekoje. Po pietų buvo išvyka pas Trakų rajono savivaldybės merę Editą Rudelienę. Vaikai susipažino su merės darbo vieta, jos veikla, atsakomybėmis. Atsisveikinant kiekvienas gavo po dovanėlę. Vėliau keliavo į Angelų kalvą. Vaikai pavaikščiojo po kalvas, suposi ant sūpynių, grožėjosi skulptūromis bei įspūdingai atrodančiais raudonaisiais aguonų laukais. Taip pat aplankė Užutrakio dvarą. Aptarus įspūdžius, vieni kitiems kitiems palinkėjo gražios vasaros ir išvyko į namus.

Stovykloje metu buvo stebimi pasitikėjimo kupini santykiai, tikros draugystės, vaikai atsiverė, augo, keitėsi. Šeimos turėjo galimybę pabūti kituose vaidmenyse, patirti savariškus nuotykius.

Bendruomeninių šeimos namų informacija